Endometriose in Balans Logo

Behandelingen

Bij gynaecologische behandelingen gaat het om: 

Hormonen

Een behandeling met hormonen kan bestaan uit de pil, continu progesteron of LH-RH-GnRH agonisten of antagonisten. Het is sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie van de patiënt of en welke hormoontherapie aan te raden is. In het overleg met de patiënt moeten ook eventuele bijwerkingen goed worden besproken. 

 • De pil maakt de menstruatie vaak minder hevig en minder pijnlijk en kan ook pijn bij geslachtsgemeenschap voorkomen. Bij endometriose is het vaak verstandig om de pil dagelijks te slikken, zodat er geen bloeding ontstaat. (Bespreek het met uw gynaecoloog als u liever wel een pauzeweek neemt.)
 • Continu progesteron kan pijnklachten wegnemen of verminderen. Het bestaat in de vorm van tabletten (Orgametril, Duphaston) of een injectie in de spier (Depo-Provera, de prikpil). Continu gebruik van progesteron kan onregelmatig bloedverlies (doorbraakbloedingen) veroorzaken en het vasthouden van vocht bevorderen.
 • GnRH-agonisten of LH-RH-agonisten zorgen ervoor dat het lijkt alsof uw lichaam in de menopauze komt. U mag deze hormonen in principe niet langer dan een half jaar gebruiken omdat ze botontkalking kunnen veroorzaken. Als de behandeling langer duurt kunnen tabletten oestrogenen worden voorgeschreven, die de botontkalking tegen gaan (de add-back-therapie). Mogelijke bijwerkingen zijn de verschijnselen die bij de menopauze voorkomen: opvliegers en een droge schede.

Operatieve ingrepen

De gynaecoloog kan endometriose tijdens een buikoperatie of een kijkoperatie (laparoscopie) verwijderen. Met behulp van laserstralen en/of elektrisch wordt de endometriose weggesneden of weggebrand. Hoe meer endometriose de arts verwijdert, hoe kleiner de kans dat het terugkomt. Er is echter wel kans op complicaties. Zo kunnen de darmen of de blaas beschadigd raken of moet de hele eierstok worden weggehaald. Bespreek deze risico’s vantevoren met uw gynaecoloog. 

Overigens is een laparoscopische operatie minder ingrijpend dan een buikoperatie omdat er niet echt wordt gesneden. De hersteltijd is dan ook korter.

De (internationale) specialisten van Endometriose in Balans hebben ruime ervaring opgedaan met complexe laparoscopische ingrepen. 

Andere disciplines

Naast pijn- en symptoombestrijding en het optimaal leren leven met endometriose biedt ons centrum een compleet pakket aan deskundige hulp. Naast onze gespecialiseerde gynaecologen hebben wij de volgende disciplines in huis:

 • Uroloog
 • Chirurg
 • Pijnspecialist
 • Radioloog
 • Fysiotherapeuten die zijn gespecialiseerd in bekkenbodemtherapie
 • Psychologen gespecialiseerd in patiënten met endometriose;
  • Indien uit de intake en het onderzoek blijkt dat psychologische ondersteuning zinvol zou kunnen zijn, dan wordt dit met u besproken en voorgesteld, waarna een afspraak gemaakt kan worden bij onze psycholoog. 
 • Diëtiste;
  • Voeding heeft extreem veel invloed op hoe men zich fysiek en mentaal voelt. Vrouwen gaan zich beter voelen (meer energie en minder klachten) als het lichaam krijgt wat het nodig heeft. Daarbij is het ook belangrijk dat men vooral lekker blijft eten! Omdat geen mens hetzelfde is, zal een individueel voedingsadvies essentieel zijn.

   Het eerste consult (intake) duurt 60 minuten en bestaat uit het uitgebreid doornemen van het persoonlijk eetpatroon, inventarisatie van de klachten, bepalen van de lichaamssamenstelling (vet, spier, vocht) en enkele tips. De kosten hiervoor bedragen € 62,00

  • Aan de hand van dit intake-gesprek wordt een persoonlijk voedingsadvies opgesteld met een individueel coachingstraject. Meestal zijn 5 à 10 vervolgconsulten voldoende.

   Ieder vervolgconsult duurt 30 minuten en bestaat uit de voortgangsanalyse van het voedingsadvies, een update van de klachten, het checken van de lichaamssamenstelling, het gebruik van supplementen, het geven van slimme kooktips en de keuze van goede voedingsmiddelen. De kosten per vervolgconsult bedragen € 29,50.