Endometriose in Balans Logo

Hieronder ziet u een overzicht van de meest recente berichten op het forum. Wilt u meepraten? Log dan in of meld u aan.

xoxo startte een nieuw onderwerp 'kijkoperatie?'

Dag iedereen,

Ik ben twintig jaar en heb al vanaf ik begon te menstrueren ontzettend veel pijn tijdens mijn maandstonden. Op mijn 14 begon ik de pil te nemen om de pijn draaglijker te maken. Ik bleef echter schooldagen missen omdat ik ziek thuis zat. Na een tijdje stapte ik op advies van de dokter over op een andere pil, ook die verzachtte de pijn niet. Zo heb ik uiteindelijk vier verschillende soorten pil uitgeprobeerd tot ik besloot om over te stappen op een implanon (staafje in de arm). Dat deed ik met alle hoop dat ik nooit meer zou menstrueren, maar helaas. Soms heb ik een maand lang mijn maandstonden. Soms om de week.

Ik heb ook al enkele jaren last van lage rugpijn, daar is tot op de dag vandaag nog steeds geen diagnose voor gevonden. Ook heb ik 'gevoelige darmen' en elke dag last van buikpijn. Ik heb last van loze aandrang, maar bij een echo van mijn blaas valt er niets te bespeuren. Bij het vrijen heb ik soms pijn in mijn onderbuik. 

Een paar dagen geleden was ik bij de gynaecoloog en die stelde vast dat ik waarschijnlijk endometriose heb. Bij een inwendige echo was er op mijn baarmoeder echter niets te zien. Ze heeft mij een pil voorgeschreven die ik moet doornemen, uit hoop dat ik mijn maandstonden niet meer zal krijgen.

Nu heb ik daar toch mijn bedenkingen bij. Kijkoperatie doen ze volgens haar enkel wanneer er geen andere oplossingen meer mogelijk zijn. Maar is maandstonden voorkomen een oplossing voor endometriose? Wat als de pijnklachten wegvallen maar de endometriose blijft onbehandeld? En hoe zit dat met vruchtbaarheid? Al heel mijn leven wordt ik van het kastje naar het muurtje gestuurd, en ook op dit forum lees ik verschillende verhalen van meisjes die pas na jaren hun diagnose krijgen. Graag zou ik al die omwegen vermijden en gewoon zo snel mogelijk willen weten waar het op staat. 

Iemand die haar ervaringen wil delen ivm de vaststelling, de stap naar een kijkoperatie etc? 

Alvast bedankt 

Groetjes

Klazina startte een nieuw onderwerp 'Menstruatie na operatie'

Dag allemaal,

11 juli ben ik geopereerd, daarna ben ik ook gestopt met de pil. Toen kreeg ik een onttrekkingsbloeding, die nog steeds vrij pijnlijk was. Nu na 5 weken weer spontaan ongesteld (echt snel aangezien ik ook PCOS heb). Nog steeds heb ik pijn.... Volgens de verpleegkundigen in het Bronovo moet dat na een keer of 2-3 over zijn. Ik vind dit wel spannend.... ben zo bang dat het zo blijft :(!

Heeft iemand van jullie hier ervaring mee?

Groetjes, Klazina 

debby van borst startte een nieuw onderwerp 'Echo vaginaal'

Ik heb Adenomyose en gister weer een echo gehad intern. ( 3x intern, ben 22 en nog geen geslachtsgemeenschap gehad. ) maar nu heb ik sinds gisteravond, en vandaag ook , een goed gevoelige buik, bijna... lichte menstruatiekrampen eigenlijk. 

Iemand eerder buikpijn gehad na een echo van binnenuit? 

Dori reageerde op het onderwerp Geen operatie maar gelijk IVF

Hoi Maaike,

Dat is een lastige keuze die je moet maken! Het Bronovo heeft wel veel meer kennis dan de meeste andere ziekenhuizen. De wachtlijst is wel een aantal maanden (bij mij 5) en met het behandeltraject ben je ook weer een half jaar bezig. Dus weet niet of je die (wacht) tijd  hebt of ziet zitten. IVF is een pittig traject. Misschien zou je eerst nog een aantal IUI pogingen kunnen doen? Wie weet lukt dat al wel omdat je eerder spontaan zwanger bent geworden. En je wellicht toen ook al endometriose had? Sterkte met het maken van je beslissing! 

Maaike Melsen startte een nieuw onderwerp 'Geen operatie maar gelijk IVF'

Beste allemaal, 

ik hoop hier wat advies te vinden. Ik ben moeder van een 3 jarige zoon. Hij is natuurlijk verwekt en ik was ook bij hem de eerste maand al zwanger. Bij mij is op 6/6 endometriose vastgesteld. Verklevingen aan beide eileiders. Spikkels op baarmoeder en cyste van 1 bij 3 cm in eierstok.

Het zkh waar ik onder behandeling ben raad mij aan gelijk te starten met IVF. Ik begin deze maand met Zoladex en ga in nov naar de informatie avond. Gevoelsmatig heb ik t idee een stap te missen. De stap van het opschonen middels een operatie. Ivf is dus eind stadium en dat geeft veel spanning. 

Volgens het zkh is dit de beste methode om zwanger te worden aangezien de operatie schade toe zou kunnen brengen. Ik ben benieuwd of het Bronovo hier anders in zou staan. ik begreep wel dat huer flinke wachtlijsten voor stonden. Ik weet even niet meer wat wijsheid is. 

 

Wellicht zijn ervaringen / adviezen die jullie met mij wilt delen.

 

alvast bedankt! 

Dat lijkt mij ook fijn Lotje, ik ga je mailen!

Dori, ik zie dat we ongeveer even oud zijn. Het lijkt mij leuk wat meer lotgenotencontact te hebben. Mocht je dat ook leuk vinden, of anderen worden er blij van, mail me dan even op lotje_peeters@hotmail.com. Groetjes Lotje 

 

Ha Dori,

Yep, baarmoeder, één eierstok en één eileider en een stuk darm. Ik ben sinds vrijdag thuis en de pijn is te doen en het tijdelijke stoma begint te wennen.

Groetjes Lotje 

Hoi Lotje, dat klinkt heftig bij jou! Ben je inmiddels weer thuis? Hebben ze bij jou ook je baarmoeder eruit gehaald? Ik sta waarschijnlijk voor oktober in de planning. Erg spannend, zeker met oog op het (kleine) risico van een stoma. Al zei de arts dat het dan tijdelijk is maar toch :-( Heel veel sterkte Lotje! 

Ik loop in het MUMC in Maastricht. Bij mij is ook op 2 plekken in de darm endometriose geconstateerd en zal er ong. 30cm darm verwijderd worden eind sept. In feb 2016 ben ik ook al eens geopereerd en toen met sparing van de darm. Vind het best spannend, en ben vooral bang voor een eventuele naadlekkage waardoor er alsnog een stoma nodig zal zijn. 

Toon eerdere berichten

Forumonderwerpen