Endometriose in Balans Logo

Hieronder ziet u een overzicht van de meest recente berichten op het forum. Wilt u meepraten? Log dan in of meld u aan.

Rosetta reageerde op het onderwerp Recepten uitwisselen?
Ik doe vaak gewoon veel met verse kruiden uit potjes. En dan als ik er echt een sausje van wil maken, voeg ik kokosmelk van Go Tan toe (beetje die dikke). Vooral met kerrie is dat erg lekker.
Rosetta reageerde op het onderwerp Klachten flink afgenomen na Endometriose dieet
Dag Klazina, wij zagen elkaar op de ervaringsdeskundige bijeenkomst in juli. Ik vroeg mij af hoe het nu met je gaat, je bent inmiddels geopereerd toch? Doe je nu nog altijd het dieet? Welk advies heb jij daarover gekregen?
Rosetta startte een nieuw onderwerp 'Dieet na operatie'

In juli ben ik geopereerd aan de endometriose. Mijn eileiders, baarmoeder en een stuk endeldarm van 8 cm zijn verwijderd. Ik heb met Dr. English gesproken en hij gaf aan dat ik na de operatie in principe weer alles zou mogen eten. Dit doe ik niet omdat ik tarwe en koemelk, roodvlees en cafeïne gewoon niet meer vertrouw. Wel eet ik graag af en toe vleesvervangers met soja. Niet te vaak. Ook neem ik soms hummus, als ik eens een boekweitcracker eet. 

Nu heb ik de afgelopen 2 weken erg veel last gehad van obstipatie. Zo erg dat ik hier zelfs voor naar het ziekenhuis ben geweest en 3 klysma's heb gekregen. Ik deed naast het endo dieet ook aan koolhydraat arm. Dit hield in, meer vetten en weinig koolhydraten. Echter blijft mijn gewicht maar toenemen en de ketose waar mijn lichaam in terecht komt door te weinig koolhydraten, ervaar ik ook als zeer onprettig. Dus heb ik de koolhydraten ietwat omhoog gegooid en de vetten  naar beneden aangepast. Toen begon de ellende eigenlijk met de obstipatie.

Ik heb aan de verpleegkundige gevraagd of ik eigenlijk wel koolhydraatarm dieet mag doen en kreeg als antwoord dat ik het endo-dieet zou moeten volgen. Ik vond dit toch een beetje opmerkelijk antwoord, aangezien de dokter heeft gezegd dat ik na de operatie weer alles zou mogen eten.

Daarbij mis ik de wetenschappelijke onderbouwing m.b.t. de fyto-oestrogenen. Endometriose zou niet eens per se verband houden met oestrogeen of erop hoeven te reageren. Daarbij vind ik het apart dat nu juist precies het dure dieet-boek wordt aangeraden, in plaats van de gratis endo-diëten die online te vinden zijn. Wat maakt dit verschil? Waarom is het 1 beter dan het ander? Waar vind ik de wetenschappelijke onderbouwingen voor bepaalde beweringen die worden gedaan? En hoe zit het nu met koolhydraat-arm? 

Ook vraag ik mij af of je wel voldoende vezels binnen krijgt met het endo-dieet. Ik hou alles wat ik eet bij in een app van Samsung en krijg standaard te weinig vezels binnen, ook als ik havermout bij mijn ontbijt neem en volkoren rijst bij mijn avondeten. Met alleen diverse groenten kom je er ook echt niet.

Kortom, ik vind het allemaal erg verwarrend. Mag je nu na de operatie wel of niet het dieet een beetje loslaten? Mag je nu wel of geen koolhydraat arm dieet proberen of is het beter om toch meer volkoren producten zoals haver, rogge en boekweit te nemen? Hebben fyto-oestrogenen nu wel of geen invloed op je, als alle endometriose is weggehaald en de baarmoeder ook is verwijderd?

Met vriendelijke groet,

Rose

 

 

 

Simone reageerde op het onderwerp Klachten flink afgenomen na Endometriose dieet
Hoi Klazina, ik heb ook een grote endometrioseplek op mijn darmen! Ik moet volgende week naar de Diëtiste bij endometriose in balans. Ik ben ook wel geïnteresseerd in jou recepten! Zo kan ik gelijk beetje variatie erin brengen! Mijn e-mailadres is simonezwaan@live.nl. Alvast bedankt groetjes Simone 
Klazina reageerde op het onderwerp Klachten flink afgenomen na Endometriose dieet
Ha Elle, volgens mij kan dat niet! Ik heb wel veel recepten inderdaad. ;) Hartelijke groet, Klazina 
Elle reageerde op het onderwerp Klachten flink afgenomen na Endometriose dieet

Hoi Klazina,

in jouw recepten ben ik ook erg geïnteresseerd! Ik merk dat ik nog niet zo gevarieerd eet als ik zou willen, dus nieuwe tips zouden fijn zijn. Is het via deze site mogelijk om een privéberichtje met mijn e-mail adres te sturen? Die optie heb ik tot nu toe nog niet gevonden..

groetjes Elle

Jet44 startte een nieuw onderwerp 'Graag tips pijn en vermoeidheid'

Hoi,

Ik heb endometriose al jaren. Ik kan tegen enkele vorm van conceptie, ik probeer zoveel mogelijk op mijn voeding te letten maar helpt me helaas onvoldoende.

Ik heb erg veel last van vermoeidheid, het ergst rond eisprong en menstruatie. Heb ik het nog niet eens over de pijn,  vaak ondraaglijk. 

Iemand tips om mijn leven een beetje draaglijker te maken? Hoor het heel graag. Bedankt alvast

 

Klazina reageerde op het onderwerp Kinderwens en IVF
Ha Jill, Ja dat ben ik aan het proberen! Ik wacht nog nu op mijn tweede menstruatie... Hopelijk komt het niet! ;) 
Jill reageerde op het onderwerp Kinderwens en IVF

Hoi Klazina,

Ik zal het even laten weten inderdaad!

jij bent dus ook al aan het proberen zwanger te worden als ik het goed begrijp?

Lana reageerde op het onderwerp Klachten flink afgenomen na Endometriose dieet
Hoi Klazina, wat fijn! Mijn mailadres is lana1976@ziggo.nl. Alvast ontzettend bedankt!
Toon eerdere berichten

Forumonderwerpen